top of page

Interventies

LSCNL Vitaliteitsprogramma


LSCNL Vitaliteitsprogramma is een programma waarbij deelnemers een coach toegewezen krijgen die hen 13 weken intensief zal begeleiden doormiddel van persoonlijke gesprekken, die betrekking zullen hebben tot voeding-, leefstijl-, stressreductie- en bewegingsadviezen.

Deze adviezen zijn gebaseerd op kennisoverdracht, motivatie en bewustwording wat een blijvend gedragsverandering garandeerd (RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

Er is voor deze interventie gekozen om ervoor te zorgen dat werknemers voldoende ondersteuning krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl, wat vaak een toch wel moeilijke stap blijkt te zijn voor vele. En kenmerkend is dat bij de begeleiding de individuele mens centraal wordt gesteld, wat een positieve invloed zal hebben op de motivatie van de deelnemer (RIVM Loket Gezond Leven, 2014). 

LSCNL is een ideologische onafhankelijke organisatie van zelfstandig werkende longevity coaches met als insteek gezond blijven (RIVM Loket Gezond Leven, 2014)! 

Meestal weten deelnemers bijvoorbeeld wel dat ze gezonder moeten leven, maar kunnen ze zichzelf maar niet motiveren om die eerste stap te zetten richting een gezonde(re) leefstijl. Het doel van de interventie is om te zogen voor een verhoging van fitheid, gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers, om zo uiteindelijk ook te zorgen voor aan daling van ziekteverzuim.

De overige activiteiten en methodieken waar gebruik van gemaakt zal worden zijn:

  • Lezing / presentatie

  • Voorlichting op maat

  • Workshop / cursus / voorlichtingsbijeenkomst

  • Aanpassen buitenomgeving

(RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

 

Door de uitkomsten van een effectevaluatie blijkt dat het een effectieve interventie is. Er is aangegeven dat de succesfactoren van deze interventie zijn, dat aan het eind van dit programma:  

  • deelnemers hebben meer energie

  • deelnemers hebben een verhoogde weerstand

  • deelnemers hebben een verbeterde zintuigenwerking

  • deelnemers hebben een gezond gewicht

  • deelnemers na een jaar nog steeds positief bezig zijn

Er treedt dus wel degelijk een verandering in consumptiegedrag op (RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

 

Gezond leven gewoon doen Training

 

Gezond leven Gewoon doen is een training van Werkend Nederland Gezond. Er is gekozen voor een deze training van Werkend Nederland Gezond, zodat werknemers gestimuleerd worden om meer in beweging te komen en leren om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid.
Met deze training wordt werknemers ondersteuning aangeboden waardoor ze zelf gemotiveerd en gestimuleerd raken om te werken aan een gezonde leefstijl (RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

 

Deze training staat in het teken van het creëren van een gezonde leefstijl. De onderdelen Bewegen, Voeding, Middelengebruik en Ontspanning vormen hiervoor de basis. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan het optimaliseren van de werk-privébalans.

Op (inter)actieve wijze wordt ieder onderdeel toegelicht en visueel ondersteund. Er worden tips en tools aangereikt die gemakkelijk en eenvoudig kunnen worden toegepast (RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

Hieronder staan de methodieken beschreven die gebruikt worden met de training.

 

  • Coaching / intervisie / telefonische ondersteuning

  • Scholing professionals / train de trainer

  • Lezing / presentatie

  • Voorlichting op maat

  • Workshop / cursus / voorlichtingsbijeenkomst

 

De duur van de training is 4 uur en wordt georganiseerd voor groepen van 12 tot 16 medewerkers (RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

 

Gezond kopen, gezond koken

 

Gezond kopen, gezond koken is een programma die wordt aangeboden in cursusvorm onder leiding van een diëtist en omvat 4 bijeenkomsten.

De eerste bijeenkomst is een interactieve groepsvoorlichting en staat in het teken van kennismaking, doelgroepraadpleging en het maken van afspraken. Tijdens de doelgroepraadpleging wordt inzicht verkregen in de wensen en verwachtingen van de doelgroep in relatie tot het standaardprogramma van de cursus. Hierbij stelt elke deelnemer zijn eigen leerdoel vast. Er wordt vervolgens wordt voorlichting gegeven over de belangrijkste aspecten van gezonde voeding.
Tijdens de tweede bijeenkomst staat de supermarktrondleiding centraal. Er wordt een bezoek gebracht aan de supermarkt waarbij de deelnemers les krijgen in het lezen van etiketten t.a.v. de voedingswaarde/calorische waarde, de volgorde en het soort ingrediënten, etc. Ook leren zij veel gebruikte producten vergelijken met gezondere alternatieven.
Tijdens de derde en vierde bijeenkomst gaat men samen producten vergelijken door te proeven. Vervolgens worden gerechten die deelnemers regelmatig thuis eten op de voor hen gebruikelijke manier én op een ‘gezondere’ wijze bereid. Na afloop worden de gerechten geproefd en met elkaar vergeleken.
Er wordt na elke bijeenkomst een huiswerkopdracht meegegeven met als doel te oefenen in de thuissituatie. Tijdens de volgende bijeenkomst wordt er aandacht besteed aan het uitwisselen van ervaringen en het geven van tips over het omgaan met weerstand thuis. De groepsgrootte is 10 tot 12 deelnemers (RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

 

Er is gekozen voor deze interventie van de GGD Amsterdam om zodat werknemers een transfer kunnen maken naar de praktijk, nadat ze kennis hebben opgedaan over gezonde voeding. Zo krijgen ze ook de mogelijkheid om een gezonde leefstijl te ervaren.

 

GGD Amsterdam stelt als deol voor dit programma: Het beïnvloeden van voedingsgedrag om een goede gezondheid en gewichtsbehoud/ gewichtsvermindering te bewerkstelligen. Dit gebeurt door middel van (RIVM Loket Gezond Leven, 2014):

  • het vergroten van de kennis en bewustwording over de relatie tussen voeding en bewegen (energiebalans) en inzicht in het eigen koop, kook- en eetgedrag (productkeuze, portiegrootte, bereidingswijze en energie-inname)

  • het vergroten van vaardigheden in het kiezen van energiearme en gezonde producten (etiketten lezen) en in een energiearme bereidingswijze en aandacht voor portiegrootte

  • het vergroten van vaardigheden in het omgaan met druk vanuit de sociale omgeving (invloed van partners, kinderen en familie) en barrières vanuit de fysieke omgeving (prijs en beschikbaarheid van gezonde voedingsmiddelen)

  • versterken van de sociale vaardigheden.
    (RIVM Loket Gezond Leven, 2014)

 

Uit de uitkomsten van een effect- en procesevaluatie blijkt dat het een effectieve interventie is. Er is als succesfactor van dit programma aangegeven dat de succesfactoren van deze interventie zijn:

  • Actieve raadpleging van doelgroep

  • Gericht op praktische vaardigheden (etiketten lezen, bereiden, proeven),

  • Zelfwerkzaamheid deelnemers

  • Mix van methoden.

(RIVM Loket Gezond Leven, 2014)

 

Beweegkuur

 

Beweegkuur is een programma die is gestart door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Het einddoel van de BeweegKuur is het realiseren van gezondheidswinst door middel van meer bewegen, een gezonde voeding en een nieuwe permanente leefstijl aan te leren door gedragsverandering op te laten doen. Er  wordt gestreefd naar een gewichtsverlies van meer dan 5% wat gehandhaafd wordt in het jaar na de BeweegKuur (RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

 

De BeweegKuur is bedoeld voor mensen met een hoog gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (RIVM Loket Gezond Leven, 2014).

Het is een gecombineerde leefstijlinterventie bestaande uit drie delen:

  • het verhogen van de lichamelijke activiteit

  • het verminderen van de energie-inname, door een individueel samengesteld dieet

  • ondersteuning van de leefstijlaanpassingen door gedragsverandering.
    (RIVM Loket Gezond Leven, 2014)

 

Er is voor deze interventie gekozen omdat (zoals gesteld in de probleem analyse) veel Nederlandse werknemers lijden aan overgewicht of diabetus. Het is van belang dat deze individuen gestimuleerd en begeleid worden in het proces naar een gezonde leefstijl.

 

Uit de uitkomsten van een procesevaluatie blijkt dat het een goed onderbouwde interventie is (RIVM Loket Gezond Leven, 2014)

 

 

 

 

 

 

bottom of page